'Vreedzame oplossing voor Armeense enclave Nagorno-Karabach'

De leiders van Armenië en Azerbeidzjan hebben maandag hun bereidheid uitgesproken voor een vreedzame oplossing voor de opstandige Azerbeidzjaanse regio Nagorno-Karabach.

Dat staat in een gezamenlijke verklaring van de VS, Frankrijk en Rusland. In Wenen kwamen de landen bijeen om het conflict te bespreken.

Sinds vorige maand het geweld in Nagorno-Karabach oplaaide, zitten de Armeense president Serzh Sarksyan en zijn Azerbeidzjaanse collega lham Aliyev voor het eerst rond de tafel.

In juni staat een nieuwe ontmoeting gepland. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) komt binnenkort met een plan om het staakt-het-vuren te monitoren.

Terwijl in Wenen werd gesproken over een vreedzame oplossing, was het in Nagorno-Karabach onrustig. Bij gevechten tussen Armeense separatisten en Azerbeidzjaanse troepen viel aan beiden kanten een dode. 

Nagorno-Karabach lag ten tijde van de Sovjet-Unie in de Azerbeidzjaanse Socialistische Sovjetrepubliek. De Armeniërs, veruit de grootste bevolkingsgroep, verklaarden zich na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 onafhankelijk. Daarop brak oorlog uit, die in 1994 pas ten einde kwam.

Video: het conflict in de regio Nagorno-Karabach

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie