Ruim 37.000 families ontvluchten Afghanistan

Meer dan 37.000 Afghaanse families zijn in de eerste vier maanden van het jaar voor het voortdurende geweld in het land uit hun woonplaatsen gevlucht. Dit blijkt uit een maandag gepubliceerd rapport van de Verenigde Naties.

Tot en met 31 april hadden de VN 37.294 gezinnen geteld die ontheemd zijn geraakt. Met een gemiddelde grootte van een gezin van zeven personen zijn dat bijna 260.000 mensen.

Het rapport bevatte ook gecorrigeerde cijfers over 2015. In dat jaar zijn 384.480 mensen op de vlucht geslagen voor het geweld in hun dorpen. Dat is een stijging van 96 procent in vergelijking met 2014. 61 procent van de ontheemden in Afghanistan zijn kinderen.

In totaal bedraagt het aantal ontheemden in het land nu meer dan 1,2 miljoen mensen. De VN waarschuwden dat er op dit moment alleen nog maar "minimale internationale steun" voor hen is.

Sinds eind 2014 het mandaat van de NAVO in Afghanistan eindigde, nam het geweld in het land snel toe. Nu de islamitische strijders van de Taliban een nieuw lenteoffensief zijn begonnen, hebben de gevechten zich nog verder uitgebreid.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie