Zo'n twintig landen zijn bereid de internationaal erkende regering in Libië te steunen met wapens in de strijd tegen IS. Meerdere landen zijn maandag in Wenen bijeen om te praten over de stabiliteit in het Noord-Afrikaanse land.

Uit een uitgelekt rapport dat in handen is van AP blijkt dat de onderhandelingspartners onder meer hebben ingestemd met wapenleveranties aan Libië. Ook dringt de VS er op aan het wapenembargo voor het land op te heffen. 

De Verenigde Naties legden het land eerder een wapenembargo op om conflicten tussen verschillende gewapende milities in te dammen. Zeker vijf permanente leden van de VN-veiligheidsraad zouden nu bereid zijn om gehoor te geven aan de omroep van de nieuwe regering om Libische troepen te trainen en uit te rusten.  

De Libische regeringsleider Fayaz Seraj liet maandag in Wenen weten zo snel mogelijk met een lijst te komen met wapens die het leger nodig heeft. "We staan voor een grote uitdading in de strijd tegen IS. We hopen op hulp voor de training van onze troepen," aldus Seraj. 

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry laat weten dat de wapenleveranties aan Libië zorgvuldig moeten verlopen. "We hebben een verzoek gekregen en dat moet uiteraard worden besproken, we mogen de VN niet buiten spel zetten," aldus Kerry. Volgens de minister zijn alle aanwezige landen voorstander van hulp aan het land. "Als er een legitieme regering is die vecht tegen terrorisme, dan mag die niet het slachtoffer worden van een VN-embargo."

Video: de Duitse minister van Buitenlandse Zaken over de bijeenkomst in Wenen

'Wereldmachten bereid wapens te leveren aan Libië'
'Wereldmachten bereid wapens te leveren aan Libië'

Islamitische Staat

John Kerry en verschillende ministers uit de Europese Unie en het Midden-Oosten nemen maandag deel aan het overleg, dat wordt voorgezeten door de VS en Italië. Dat land zou bereid zijn troepen naar Libië te sturen. Eerder werd bekend dat onder meer Frankrijk en Groot-Brittannië troepen in het land hebben gestationeerd.

Sinds de val van dictator Kadhafi in 2011 is het onrustig in Libië. Dit jaar trad een nieuwe regering van nationale eenheid aan in Tripoli die door de Verenigde Naties wordt erkend. De VN waarschuwde begin dit jaar dat terreurgroep IS voet aan de grond krijgt in het land. Vorig jaar onthoofde IS dertig christenen op een strand in Libië.