De oud-burgemeester van Londen Boris Johnson heeft de werkwijze van de Europese Unie vergeleken met die van Adolf Hitler.

Johnson zegt dat zowel Hitler als Napoleon hebben gefaald in hun poging tot eenwording van Europa en dat de methodes van de Europese Unie en Hitler slechts verschillend zijn, schrijven verschillende media zondag.

"Het probleem is ook dat er geen loyaliteit heerst tegenover Europa. Er is geen autoriteit die iemand begrijpt en respecteert", aldus de politicus.

Johnson voert campagne in de aanloop naar het referendum over een eventuele uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de EU, de zogeheten Brexit, waarover de Britten op 23 juni kunnen stemmen. Johnson vindt dat het Verenigd Koninkrijk de EU inderdaad moet verlaten.

Video: In 60 seconden: Brexit

In 60 seconden: Brexit
In 60 seconden: Brexit

Reacties

Er is fel gereageerd op de opmerkingen van Johnson. Parlementslid Yvette Cooper noemt de vergelijking "beschamend". "Hij moet geen politieke spelletjes spelen met de zwartste bladzijde uit de Europese geschiedenis. De EU heeft juist een grote rol gespeeld bij het behouden van de vrede".

Recente polls tonen aan dat zo'n vijftig procent stemt om in de EU te blijven.

Trump

De Republikeinse Donald Trump zegt in een interview op ITV dat een vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU niet voor problemen zal zorgen bij handelsafspraken in het geval dat Trump tot president wordt verkozen.

"Ik zal iedereen eerlijk behandelen, maar het maakt me niet uit of ze onderdeel zijn van de EU of niet", aldus Trump. "Maar je staat bij mij niet achteraan in de rij, dat kan ik je verzekeren."

Eerder zei president Obama nog dat de Britten achteraan de rij mochten aansluiten voor nieuwe gesprekken indien zij de EU zouden verlaten.