Venezolaanse oppositie hekelt besluit Maduro over noodtoestand

De Venezolaanse oppositie heeft geen goed woord over voor het besluit van president Nicolas Maduro de noodtoestand af te kondigen voor zestig dagen.

Zijn politieke tegenstanders bezwoeren zaterdag dat ze er alles aan gaan doen de linkse regering, die verantwoordelijk wordt gesteld voor de diepe economische crisis, nog dit jaar tot aftreden te dwingen.

Door de toenemende plunderingen en energietekorten is volgens de laatste peilingen nu bijna 70 procent van de kiezers gecharmeerd van dat streven.

Maduro nam de gewraakte maatregel, die nog meer rantsoeneringen en bezuinigingen mogelijk maakt, omdat hij niet alleen in eigen land complotten ziet om hem ten val te brengen maar ook vanuit de Verenigde Staten. ''We hebben het over een wanhopige president die zichzelf op het uiterste randje heeft gezet van wat wettelijk mag'', zei Jesus Torrealba, de leider van de democratische alliantie.

Hij voegde er nog fijntjes aan toe dat Maduro ook in eigen kring steeds minder steun geniet.

Fabrieken

Maduro heeft zaterdagnacht (Nederlandse tijd) gedreigd met de inbeslagname van fabrieken die door de burgers zijn stilgelegd. Maduro zei dat de fabrieken moeten blijven draaien om de diepe economische crisis te weren.

Ook dreigde de president dat de eigenaren van de fabrieken worden opgesloten in de gevangenis als het werk stilgelegd bleef worden.

Maduro staat onder hevige druk in het land. Het land kent schrijnende tekorten aan eerste levensbenodigdheden en voedsel. Ook is er veel stroomuitval in het Zuid-Amerikaanse land en mogen ambtenaren nog maar twee dagen per week werken.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie