Oppositieleider Oeganda aangeklaagd wegens hoogverraad

De Oegandese oppositieleider Kizza Besigye is aangeklaagd wegens hoogverraad, omdat hij de verkiezingsoverwinning van president Yoweri Museveni betwist en zichzelf tot "alternatieve president" heeft uitgeroepen. 

Dat heeft een regeringswoordvoerder zaterdag gezegd.

De aanklacht betekent een aanzienlijke escalatie in de reeks confrontaties tussen de regering en de oppositieleider, die al meerdere keren is opgepakt en de autoriteiten heeft beticht van mishandelingen en intimidatie. De aanklacht zou kunnen leiden tot de doodstraf.

Museveni, die al dertig jaar aan de macht is, werd afgelopen donderdag opnieuw geïnstalleerd, na zijn omstreden verkiezingsoverwinning in februari.

Om protestdemonstraties te voorkomen blokkeerden de autoriteiten deze week Facebook, Twitter, Whatsapp en andere social media. 

Besigye zelf werd woensdag in de hoofdstad Kampala opgepakt en naar Moroto gebracht, op 500 kilometer van de hoofdstad bij de grens met Kenia. Daar werd hij vrijdagavond laat aangeklaagd.

"Hij heeft openlijk de intentie uitgesproken deze regering ten val te brengen, dat is tegen de grondwet", zei regeringswoordvoerder Shaban Bantariza.

Een functionaris van de partij van Besigye, het Forum voor Democratische Verandering (FDC), gaf toe dat er een ceremonie was gehouden waarin hun kandidaat was beëdigd als president. Een video daarvan werd online gezet.

Museveni won de verkiezingen met 60 procent van de stemmen, tegen 35 procent voor Besigye. De oppositieleider wijst de uitslag van de hand en wil een internationaal onderzoek naar de gang van zaken. Sinds de verkiezingen op 18 februari had hij de meeste tijd huisarrest.

Besigye werd in 2005 ook al aangeklaagd wegens hoogverraad, maar toen was er volgens een rechter onvoldoende bewijs.

Lees meer over:
Tip de redactie