Venezolaanse president Maduro roept noodtoestand uit

De Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft de noodtoestand uitgeroepen voor een periode van zestig dagen. Dit doet hij omdat volgens hem de OPEC-landen en de Verenigde Staten bezig zijn om Maduro af te zetten.

De noodtoestand werd door Maduro uitgeroepen op de nationale televisie. De huidige president zei dat er de "nodige maatregelen" worden getroffen om een aanval uit een ander land af te slaan.

"Washington is op verzoek van de Venezolaanse facistische rechtse beweging bezig met maatregelen", aldus Maduro. De rechtse partijen van Venezuela zijn volgens hem geïnspireerd door de schorsing van Dilma Rousseff in Brazilië. 

"De staatsgreep in Brazilië is een gevaarlijk en slecht voorteken voor de toekomstige stabiliteit en vrede op het continent'', klaagde Maduro in een eerdere speech. ''Ik weet dat ze nu achter Venezuela aangaan.''

De Verenigde Staten lieten eerder op vrijdag weten bezorgd te zijn over de economische en politieke situatie in Venezuela. De autoriteiten verwachten niet dat Maduro het einde van zijn termijn, na de verkiezingen van eind 2018, gaat halen.

Crisis

In januari riep Maduro nog een economische noodtoestand uit. Toen gaf hij als reden dat er "een economische oorlog tegen Venezuela wordt gevoerd door rechtse en internationale kringen".

Maduro staat onder hevige druk in het land. Het land kent schrijnende tekorten aan eerste levensbenodigdheden en voedsel. Ook is er veel stroomuitval in het Zuid-Amerikaanse land en mogen ambtenaren nog maar twee dagen per week werken.

Eerder haalde de oppositie bijna twee miljoen handtekeningen op om een referendum mogelijk te maken over de positie van Maduro.

Video: Protesten in Venezuela

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie