Pfizer levert geen producten meer voor executies in VS

Het farmaceutische concern Pfizer wil niet meer dat zijn producten worden gebruikt bij executies van ter dood veroordeelden in de VS.

Dat heeft het Amerikaanse concern vrijdag aangekondigd, meldt The New York Times. "Wij maken producten om levens te verbeteren en te redden", aldus het Pfizer in een statement. "Wij zijn tegen het gebruik van onze producten bij executies."

Inmiddels zijn al meer dan twintig Amerikaanse en Europese bedrijven gestopt met het leveren van de dodelijke mix van medicijnen. Deze bedrijven voeren zowel morele als zakelijke redenen op om de levering te stoppen. De stap van Pfizer wordt gezien als een mijlpaal omdat het een van de grootste farmaceutische bedrijven in de wereld is.

Volgens mensenrechtenorganisaties hebben nu alle bedrijven waar de Amerikaanse justitie middelen van kopen voor executies, hun medewerking daaraan opgezegd. Staten waar de doodstraf nog wordt uitgevoerd, hebben nu al de grootste moeite om de benodigde middelen te komen waardoor executies maanden moeten worden uitgesteld.

Experimenten

Experimenten met nieuwe producten zijn nog niet in praktijk. Dat komt mede door rechtszaken die door ter dood veroordeelden worden aangespannen. Meerdere staten zagen hun bestelde producten uit het buitenland in beslag worden genomen. Hierdoor hebben Oklahoma, Arizona en Ohio executies met maanden uitgesteld.

Enkele staten denken na over alternatieve executiemethodes, zoals de elektrische stoel, het vuurpeloton of een gaskamer. "Als we de doodstraf hebben, dan moeten we die uitvoeren ook", zei een vertegenwoordiger van de staat Utah eerder.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie