Britse islamist krijgt levenslang voor voorbereiden aanslag

De Britse islamist Junead Khan is vrijdag veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor het voorbereiden van een aanslag op een Amerikaanse militair.

Khan was een 'gedreven aanhanger' van terreurbeweging Islamitische Staat (IS), schrijft The Guardian. Hij was van plan een Amerikaanse militair met een mes te doden ter ere van de omgekomen Britse IS-beul Jihadi John.

De 25-jarige Brit werkte als chauffeur voor een farmaceutisch bedrijf en probeerde op die manier in Oost-Engeland bij Amerikaanse luchtmachtbases een slachtoffer te vinden voor zijn aanval.

De Britse autoriteiten ontdekten dat Khan online in contact was gekomen met een IS-strijder die onder de naam Abu Hussain actief was. De twee wisselden berichten uit over aanvalsplannen.

Foto's

Khan werd in juli opgepakt. De politie vond op zijn telefoon foto's waarin hij poseerde met een zwarte vlag, vergelijkbaar met de vlag van IS.

Op de computer van Khan werd een al-Qaeda-handleiding voor het maken van bommen gevonden. Ook was te zien dat de Brit in de webwinkel Amazon had gezocht naar grote messen.

Angst

Volgens de rechter stond Khan op het punt de aanval in het openbaar uit te voeren, "om angst en terroristische propaganda te verspreiden in dit land".

De Brit werd schuldig bevonden aan het voorbereiden van terreurdaden in mei en juni vorig jaar.

Ook achtte de rechter dat Khan en dienst oom, de 23-jarige Shazib Khan, probeerden naar Syrië te reizen om zich aan te sluiten bij de jihad. De oom kreeg 13 jaar cel.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie