Massaprotest in Suriname tegen president Desi Bouterse

Tussen de vijf- en tienduizend mensen zijn vrijdagochtend (plaatselijke tijd) in Paramaribo bijeengekomen voor een demonstratie tegen het bewind.

De actievoerders verzamelden zich in het centrum van de stad, waarna ze naar het kantoor van president Bouterse liepen om een petitie aan te bieden. Bouterse zelf was niet aanwezig, zijn directeur nam de honneurs waar.

De actie was georganiseerd door een deel van de vakbeweging en het bedrijfsleven en de politieke partijen uit de oppositie. Niet alle bonden en organisaties in het bedrijfsleven doen echter mee. Sommige vinden het beter om via de dialoog met de regering uit de problemen te komen.

Rustig

De organisatoren van de demonstratie hadden de deelnemers opgeroepen rustig te blijven en vreedzaam te demonstreren. Ze toonden zich na afloop tevreden over de opkomst en het rustige verloop.

Suriname kampt al ruim een half jaar met een economische en financiële crisis. Als gevolg van lage prijzen voor olie en goud en een ruimhartig uitgavenbeleid van de overheid is de schatkist zo goed als leeg.

Dit heeft geleid tot een inflatie van meer dan 200 procent. Omdat de salarissen niet verhoogd zijn, komen vele Surinamers in de financiële problemen.

IMF

Concreet willen de actievoerders dat de verhoging van de energietarieven van de baan gaat en dat de regering afziet van een overeenkomt met het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Ze vrezen dat de eisen van het IMF zullen leiden tot meer armoede in het land.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie