Turkse leger doodt 140 PKK-leden met luchtaanvallen

Het Turkse leger heeft tussen 29 april en 10 mei 140 extremisten van de Koerdische PKK-partij gedood.

Dat gebeurde met luchtaanvallen, zo deelde de Turkse televisiezender NTV vrijdag mee op basis van een bron het leger. Bij de aanvallen raakten nog eens 73 strijders van de PKK gewond.

Sinds afgelopen zomer een einde kwam aan de wapenstilstand tussen de PKK en de Turkse regering, bombardeert het Turkse leger regelmatig PKK-doelen in het noorden van Irak. Het bergachtige gebied staat onder bestuur van Iraakse Koerden, die in Irak autonomie genieten.

Ook de Turkse strijdkrachten zouden in de afgelopen periode aanzienlijke verliezen hebben geleden. Ook om die reden worden steeds vaker gevechtsvliegtuigen ingezet.

Zuidoosten

Ook vrijdag werden aan beide zijden weer doden gemeld. Zes Turkse soldaten en zes PKK'ers kwamen bij gevechten in het zuidoosten van het land om het leven. Twee piloten van het leger verongelukten toen hun helikopter door een technisch mankement neerstortte.

De meest uitgebreide operatie werd op 6 mei gehouden. Bij luchtaanvallen op PKK-doelen kwamen honderd mensen om het leven en raakten 30 mensen gewond.

Video: In 60 seconden: De PKK

Lees meer over:
Tip de redactie