België gaat IS ook in Syrië bombarderen

België gaat vanaf juli doelen van terreurbeweging Islamitische Staat in Syrië bombarderen. Zes F-16's worden gestationeerd op een luchtbasis in Jordanië.

De ministerraad heeft daar vrijdag toestemming voor gegeven, meldt De Standaard. In Irak worden militairen ingezet voor ondersteuning aan de grond.

België trok vorig jaar wegens geldgebrek zes F-16's terug uit de luchtbasis in Jordanië, waarvandaan ook Nederlandse F-16's vertrekken voor missies boven Irak en Syrië.

Afspraak

Nederland voert tot juli dit jaar luchtaanvallen uit, waarna België volgens afspraak het stokje overneemt. Omdat de Nederlandse missie was uitgebreid naar Syrië, heeft België besloten dat ook te doen.

België heeft met zes F-16's in negen maanden tijd 163 aanvallen uitgevoerd tijdens 796 vluchten boven Irak. Volgens het ministerie van Defensie is dat een aandeel van 5,5 procent in de internationale coalitie tegen IS.

De Verenigde Staten die de internationale coalitie tegen Islamitische Staat (IS) leiden, hebben Brussel in maart verzocht mee te doen aan aanvallen op Syrië. Doelwit zijn vooral posities van de soennitische extremisten van IS.

Video: Wie zijn de IS-strijders in 60 seconden

Lees meer over:
Tip de redactie