Een hoge commandant van de radicale sjiitische Hezbollahbeweging is gedood aan de grens tussen Libanon en Syrië. Dat gebeurde volgens een Libanese televisiezender bij een Israëlische luchtaanval.

Hezbollah trad vrijdag zelf naar buiten met het nieuws over de dood van de 55-jarige aanvoerder. Badreddine ''nam deel aan de meeste operaties van het islamitische verzet sinds 1982'', meldde de beweging. De commandant zou dinsdagavond al zijn omgekomen. Hij werd omschreven als ''een groot leider van de jihad".

Volgens een Libanese televisiezender kwam de topcommandant om bij een Israëlische luchtaanval. Hezbollah zelf onderzoekt nog of de dood van Badreddine door een luchtaanval is gekomen.

Het Hariri-Tribunaal in Leidschendam vroeg Libanon in 2011 om de uitlevering van Badreddine. Hij werd verdacht van betrokkenheid bij de moord op de Libanese oud-premier Rafik al-Hariri in 2005. Badreddine was eerder al ter dood veroordeeld in Koeweit vanwege zijn betrokkenheid bij bomaanslagen, maar kon ontsnappen toen Irak het land in 1990 binnentrok.

Betrokkenheid

Mustafa Badreddine was een zwager van de beruchte militaire commandant van Hezbollah, Imad Moughniyah, die in 2008 door een bomaanslag in Damascus omkwam.

Hezbollah is nauw betrokken bij het conflict in Syrië. De sjiitische organisatie vecht mee aan de kant van het regime van president Bashar al-Assad.

Naar schatting zijn ongeveer 1.200 strijders van Hezbollah omgekomen tijdens de oorlog in Syrië.