De Amerikaanse regering gaat scholen opdracht geven om transgenders gebruik te laten maken van toiletten die passen bij hun psychologisch geslacht. 

Dat moet garanderen dat scholieren niet worden gediscrimineerd, bericht The New York Times.

Schooldistricten ontvangen volgens de krant vrijdag een brief van de federale overheid. Daarin wordt gewaarschuwd dat scholen die geen gehoor geven aan de oproep mogelijk kunnen rekenen op maatregelen, zoals rechtszaken of het verlies van subsidie.

De kwestie ligt in de Verenigde Staten zeer gevoelig. Zo botste de landelijke overheid onlangs met de staat North Carolina, waar transgenders de wc moeten gebruiken die overeenkomt met het geslacht dat op hun geboortebewijs staat aangegeven. Washington noemt die 'toiletwet' discriminerend.

Koenders

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) heeft zich eerder op de avond in de Verenigde Staten kritisch uitgelaten over wetgeving waarmee de rechten van lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders (LGBT’s) zou worden geschonden. ''Deze wetgeving druist in tegen datgene waar wij voor staan'', zei de bewindsman in Washington.

Koenders doelde op wetten die de afgelopen tijd zijn aangenomen in verschillende staten. ''Zo mogen transgenders in North Carolina niet naar het toilet van hun geslacht gaan en mogen bedrijven in Mississippi hun diensten en producten weigeren aan LGBT’s'', aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Nederland hoopt volgens Koenders dat de wetgeving snel wordt heroverwogen. ''Nederland zal zich altijd uitspreken tegen dergelijke discriminatie die wordt verboden door internationale verdragen waar de VS zich bij heeft aangesloten'', stelde de minister tijdens de bijeenkomst over de rechten van LGBT’s in de Nederlandse ambassade.

Omstreden wet

De Nederlandse bezwaren zouden ook zijn doorgegeven aan de Amerikaanse overheid. ''De kritiek op de wetten in de staten is ook aan de Amerikaanse autoriteiten overgebracht op het federale niveau'', aldus de woordvoerder van Koenders.

De gewraakte wetgeving is ook binnen de VS omstreden. Zo noemde de Amerikaanse minister van Justitie Loretta Lynch de wet in North Carolina een voorbeeld van door ''de staat gesponsorde discriminatie''. Ze dreigde met maatregelen als de wet niet wordt ingetrokken.