VS en Cuba praten niet over miljardenclaims tijdens derde overlegronde

Cuba en de Verenigde Staten beginnen maandag aan de derde ronde van besprekingen over het verbeteren van de onderlinge relaties, maar de wederzijdse miljardenclaims blijven voorlopig buiten beschouwing.

"We onderhandelen nog niet over die claims, al erkennen beide partijen dat die bestaan", zei Gustavo Machin van het Cubaanse ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag. Eerst wordt gesproken over de agenda voor het komende jaar.

Cuba en de VS herstelden vorig jaar hun diplomatieke betrekkingen en hebben akkoorden gesloten over milieukwesties, postverkeer en directe vluchten tussen beide landen. President Barack Obama bracht in maart een bezoek aan de voormalige vijand uit de Koude Oorlog.

Cuba eist een volledige opheffing van het handelsembargo en teruggave van de marinebasis Guantanamo. Het land wil tevens gecompenseerd worden voor schade door het handelsembargo, dat op minstens 121 miljard dollar (106 miljard euro) wordt geschat. De Amerikaanse claims houden onder meer verband met de nationalisatie van Amerikaanse eigendommen.

Lees meer over:
Tip de redactie