Trump haalt banden aan met top Republikeinse partij

Donald Trump en Paul Ryan, de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, hebben in een gesprek donderdag de banden aangehaald. 

Trump kan de steun van Ryan goed gebruiken; de vastgoedmagnaat is niet populair onder prominente Republikeinse politici en wil dat veranderen in de aanloop naar de verkiezingen. 

Trump en Ryan zeggen in een gezamenlijke verklaring na afloop van het gesprek dat ze een "productieve ontmoeting" hebben gehad en dat er "een geweldige kans" ligt om de Republikeinse Partij te verenigen. Ze zeggen vertrouwen te hebben in de presidentsverkiezingen. 

In de verklaring vertellen de twee dat ze "geheel toegewijd" zijn om samen te werken. Er zijn verschillen, benadrukken ze, maar er is ook overeenstemming over veel zaken.

Als voorzitter van het Huis van Afgevaardigden is de Republikein Ryan oppossitieleider in de VS. Tevens is hij momenteel de tweede man in de lijn van opvolging voor het Amerikaanse presidentschap. 

De oerconservatieve Ryan, een vurig tegenstander van het progressieve beleid van Obama, is in het verleden kritisch geweest over Trump. "Het punt is echter: kunnen wij het eens worden over de principes die ons allemaal verenigen." Veel Republikeinen vinden dat Ryan zich in de toekomst kandidaat moet stellen voor het presidentschap. 

Video: Paul Ryan over gesprek met Donald Trump

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie