President Brazilië geschorst na stemming in Senaat

De Senaat heeft donderdagochtend (lokale tijd) na een zitting van twintig uur vóór de afzetting van de Braziliaanse president Dilma Rousseff gestemd. Dat betekent dat ze wordt geschorst voor een periode tot 180 dagen. 

Vicepresident Michel Temer gaat het land leiden, terwijl hijzelf eerder een boete kreeg opgelegd wegens fraude. 

Rousseff sprak het Braziliaanse volk rond 16.15 uur (Nederlandse tijd) toe en benadrukte in de toespraak opnieuw dat ze de afzettingsprocedure als een staatsgreep beschouwt. 

"Ik heb misschien fouten gemaakt, maar geen misdaden gepleegd", aldus Rousseff, die zegt dat ze onrechtvaardig wordt behandeld. De democratie in Brazilië is in gevaar, meent de 68-jarige president. 

Rousseff is van mening dat haar politieke tegenstanders haar op valse gronden de laan uit willen sturen. Ze zal de uitkomst in de Senaat juridisch aanvechten. Rousseff toonde zich donderdag strijdlustig: "Ik ben er trots op dat ik de eerste gekozen vrouwelijke president van Brazilië ben." 

Na de toespraak verliet Rousseff het presidentieel paleis. Buiten het paleis werd ze toegejuicht door veel aanhangers. Ook oud-president Luiz Inácio Lula da Silva, partijgenoot van Rousseff, wachtte de geschorste leider buiten het paleis op.  

Confetti

Het Lagerhuis van Brazilië stemde in april al met een ruime meerderheid vóór het afzetten van Rousseff, in een zitting waarbij tegenstanders van Rousseff confetti in de lucht schoten en juichten. Donderdag stemden ook 55 senatoren in met de afzettingsprocedure. Slechts 22 senatoren stemden tegen.

Senaat en hooggerechtshof moeten binnen circa een half jaar onderzoeken of de beschuldigingen steek houden. Als ze dat bevestigen, moet de Senaat Rousseff in een nieuwe stemming definitief afzetten.

Bekijk beelden van de stemming

Gesjoemeld

Rousseff wordt ervan verdacht in de aanloop naar de verkiezingen te hebben gesjoemeld met de begroting - in de Braziliaanse politiek geen gigantisch vergrijp. In tegenstelling tot andere prominente politici wordt ze zelf niet direct in verband gebracht met corrupte praktijken en zelfverrijking.

De voorzitter van het Lagerhuis, Eduardo Cunha, wordt bijvoorbeeld verdacht van het aannemen van tientallen miljoenen dollars aan steekpenningen. Ook de voorzitter van de Senaat, Renan Calheiros, zou steekpenningen hebben aangenomen. Hij zou ook de belasting hebben ontdoken. 

Veel Brazilianen zijn onder meer ontevreden over het economisch beleid van Rousseff. De Braziliaanse economie beleeft de ergste recessie in tachtig jaar.

Da Silva

De linkse Rousseff van de Arbeiderspartij (PT) volgde in 2011 haar partijgenoot Luiz Inácio Lula da Silva als president op. De hoogste aanklager van Brazilië wil naar zowel Rousseff als Lula een onderzoek. Lula wordt verdacht van betrokkenheid bij een corruptieschandaal rond staatsoliebedrijf Petrobras. 

Lees meer over:
Tip de redactie