Bangladesh hangt 73-jarige oorlogsmisdadiger op

Bangladesh heeft woensdag (lokale tijd) de islamitische partijleider Motiur Rahman Nizami (73) opgehangen in de centrale gevangenis van Dhaka. 

Nizami was ter dood veroordeeld wegens oorlogsmisdaden tijdens de onafhankelijkheidsstrijd met Pakistan in 1971. Minister Anisul Haq van Justitie heeft het nieuws net na middernacht in Bangladesh bekendgemaakt.

De partijleider is 's nachts opgehangen, omdat overdag waarschijnlijk tot woedende reacties van volgelingen van Nizami leidde. Bij de gevangenis hadden aanhangers van Nizami zich al verzameld.

Jamaat-e-Islami

Nizami, een voormalig parlementslid en minister, was de voorman van de Jamaat-e-Islami-partij. Een speciaal tribunaal achtte hem schuldig aan genocide, verkrachting en het organiseren van een slachting onder vooraanstaande intellectuelen.

In hoger beroep werd dat vonnis bekrachtigd. De politie en grenswacht hadden duizenden man extra op de been gebracht om tijdens de executie de veiligheid in de belangrijkste steden te bewaken.

Video: 73-jarige oorlogsmisdadiger uit Bangladesh

Veteraan

Tientallen mensen waren de straat opgegaan om de executie te vieren. ''We hebben 45 jaar op deze dag moeten wachten'', reageerde oorlogsveteraan Akram Hossain. ''Eindelijk heeft de gerechtigheid gezegevierd.''

Jamaat-e-Islami, die betoogde dat de beschuldigingen tegen Nizami elke grond misten, riep op tot een landelijke staking om te protesteren tegen de gang van zaken. De partij noemde hem een ''martelaar'', die onrecht is aangedaan en die het slachtoffer is geworden van een politieke vete.

Lees meer over:
Tip de redactie