Franse politici spreken zich uit tegen verzwijgen seksuele intimidatie

Honderden Franse politici hebben dinsdag een petitie ondertekend tegen het verzwijgen van seksuele intimidatie door personen met een machtspositie.

De politici spreken van een 'Omerta', de code die binnen de maffia wordt gebruikt om zaken te verzwijgen.

De petitie werd dinsdag gepubliceerd in de links georiënteerde krant Liberation. In totaal zetten vijfhonderd politici, voornamelijk vrouwen maar ook veel mannen, een handtekening onder het statement. 

De ongewenste seksuele avances lopen volgens hen uiteen van pesterijtjes tot regelrechte agressie. Ook stellen zij dat te veel vrouwen zich stilhouden uit vrees voor beschadiging van hun politieke carrière.

"Eindig de Omerta. Het is tijd om het uit te spreken, zodat dit gedrag niet langer onbestraft blijft. Het is tijd om het gedrag van mannen te veranderen in plaats van dat vrouwen het maar moeten laten gebeuren."

De petitie volgt op het aftreden maandag van de vicevoorzitter van het Franse Lagerhuis, Denis Baupin. De policitus wordt beschuldigd van seksuele intimidatie. De openbaar aanklager is een onderzoek gestart nadat meerdere vrouwen melding maakten van de ongewenste intimiteiten door Baupin.

Baupin ontkent de aantijgingen en heeft op zijn beurt aangekondigd dat hij de beschuldigers aan zal klagen wegens "laster".

Strauss-Kahn

In 2011 leidde het seksschandaal rond Dominique Strauss-Kahn tot een verhit debat in Frankrijk. Zo was er onder meer kritiek op het optreden van Franse media die het privéleven van politici teveel zouden respecteren.

Strauss-Kahn werd vorig jaar vrijgesproken in de zaak waarin hij werd beschuldigd voor pooier te hebben gespeeld en samen met zijn medeverdachten prostituees te hebben geregeld voor uitbundige feesten. Er was te weinig bewijs om zijn schuld te bewijzen.

De voormalige IMF-topman heeft zelf altijd volgehouden niet te hebben geweten dat de vrouwen op de feesten waren betaald voor seks

Tip de redactie