'Turkse grenswachten doodden Syrische vluchtelingen'

Turkse grenswachten hebben sommige Syriërs die Turkije probeerden te bereiken gedood en anderen geslagen, meldt Human Rights Watch dinsdag. 

Volgens de mensenrechtenorganisatie heeft het geweld dat de grenspolitie gebruikte tegen Syriërs bij de grens in maart en april 2016 aan vijf mensen het leven gekost, onder wie een kind. Veertien anderen, onder wie drie kinderen, raakten ernstig gewond. 

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken claimt de deuren open te hebben gezet voor vluchtelingen uit Syrië, maar volgens Human Rights Watch is dat in de praktijk niet waar. 

De organisatie sprak met slachtoffers en getuigen over zeven verschillende incidenten in de eerste week van maart en op 17 april. Drie Syrische asielzoekers - een man, een vrouw, een 15-jarige jongen - werden doodgeschoten, net als een mensensmokkelaar. Een andere mensensmokkelaar werd doodgeslagen.

Zes van de incidenten vonden plaats bij de grensovergang in de buurt van Güveççi, op ongeveer vijftig kilometer ten zuiden van de Turkse stad Antakya. De meeste slachtoffers verklaren dat ze waren gevlucht voor het geweld in en rond Aleppo.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie