Afzetting Braziliaanse president Rousseff alsnog voortgezet

De afzettingsprocedure tegen de Braziliaanse president Dilma Rousseff wordt toch voortgezet. Dat heeft de senaat bepaald, nadat interim-voorzitter van het Braziliaanse Lagerhuis, Waldir Maranhão, de procedure eerder afblies.

Senaatleider Renan Calheiros heeft het besluit dat Maranhão eerder op maandag nam, afgewezen.

Het Lagerhuis van Brazilië heeft vorige maand al met een ruime meerderheid gestemd voor het afzetten van Rousseff. De Senaat moest nog akkoord gaan, maar Maranhão wilde eerst dat Lagerhuis zich opnieuw zou buigen over deze kwestie. 

Bij de stemming in april zouden procedurele fouten zijn gemaakt. De voorzitter zou ervan overtuigd zijn dat de procedure om politieke redenen in gang is gezet en niet op basis van de beweerde misstappen van de president.

Rousseff zelf sprak maandag al van een opschorting van de afzettingsprocedure. 

Woensdag zou de Senaat stemmen over het voorstel van een speciale commissie. Die wil dat Rousseff zich voor de rechter moet verantwoorden voor het breken van financiële wetten. 

Seksisme

Een grote meerderheid van de Brazilianen wil dat Rousseff haar functie als president naast zich neer legt. Ze zijn onder meer ontevreden over haar economische wanbeleid. Zelf wil ze haar positie niet zomaar opgeven en stelt slachtoffer te zijn van seksisme. 

Video: Eerder ontstond al chaos tijdens vergadering over afzetting president Rousseff

Lees meer over:
Tip de redactie