Het staakt-het-vuren in de stad Aleppo wordt met 48 uur uitgebreid. De verlenging van de wapenstilstand gaat in de nacht van dinsdag op woensdag om 1.00 uur in.

Het Syrische leger maakt dit maandagavond bekend, meldt AP.

De strijd in en rond Aleppo is opgelaaid in de afgelopen weken en heeft daarmee andere bestanden en het vredesoverleg in Genève doen instorten.

Om de strijd te bezweren worden er sinds eind vorige maand weer plaatselijk afspraken gemaakt over het staken van de gevechten. Dat begon in de omgeving van de hoofdstad Damascus en vervolgens kwamen er bestanden in het noorden van de kustprovincie Latakia en sinds woensdag in Aleppo.

Ondanks een grote aanval van rebellen vrijdag op posities van het leger ten zuidwesten van Aleppo, wordt het bestand gehandhaafd.

Rusland

Eerder op maandag bevestigde zowel Rusland als de Verenigde Staten dat zij zich verder zullen inzetten om het conflict in Syrië te beëindigen. Het handhaven van de wapenstilstand in Aleppo speelt daarbij een grote rol.

Zaterdag werd de wapenstilstand in Aleppo, die op 5 mei startte, al met 72 uur verlengd.

Beide grootmachten willen dat er een politieke oplossing komt voor het conflict, zo blijkt uit een gezamenlijke verklaring in handen van Russische media, aldus Reuters.

"We hebben besloten om onze steun voor het staakt-het-vuren opnieuw te bevestigen en onze inzet te intensiveren om er zeker van te zijn dat dit akkoord in het hele land wordt gehandhaafd", staat in het akkoord. Beide partijen moedigen de Syrische regering aan om met de oppositie te blijven praten. 

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault vindt de gezamenlijke verklaring van Rusland en de VS een positieve ontwikkeling. Ook hij vindt dat de wapenstilstand gehandhaafd moet worden.  

Actie

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov zou met zijn Amerikaanse collega John Kerry hebben besproken dat er "actie moet worden ondernomen om de extremisten die via Turks territorium worden onderhouden, te stoppen". 

Moskou en Washington willen beide dat alle partijen in Syrië stoppen met de aanvallen op burgers en de gemeenschap.