BBC-correspondent opgepakt in Noord-Korea

Een correspondent van de BBC is vrijdag in Noord-Korea samen met zijn team opgepakt vanwege zijn verslaggeving en maandag het land uitgezet. 

Rupert Wingfield-Hayes werd op het vliegveld van de hoofdstad Pyongyang opgepakt samen met zijn producent en cameraman, op het moment dat ze het land uit wilden.

Wingfield-Hayes werd acht uur verhoord en moest een verklaring ondertekenen. Op maandag werd het team uitgezet en arriveerden de drie in Peking. 

Volgens een BBC-collega die ook in Pyongyang is, waren de autoriteiten ontevreden over de verslaggeving van de BBC, waarin onder meer het leven in de hoofdstad aan bod kwam.

Zo zette de journalist vraagtekens bij een Noord-Koreaans kinderziekenhuis waar de patiënten allemaal "bijzonder gezond" leken. "Alles wat we zien lijkt te zijn opgezet", aldus Wingfield-Hayes tijdens in zijn verslag.

Kim Jong-un

Het Chinese persbureau Xinhua meldde dat de ploeg in een reportage een 'ongepaste' beschrijving van leider Kim Jong-un zou hebben gegeven en het politieke systeem in een slecht daglicht te hebben gezet. Na de uitzetting is de journalist niet meer welkom in het dictatoriale land, aldus een woordvoerder voor Noord-Korea.

In Pyongyang vindt momenteel voor het eerst in 36 jaar een partijcongres plaats van de Noord-Koreaanse communistische partij.

Video: Eerste partijcongres in Noord-Korea in 36 jaar

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie