Filipijnen kiezen nieuwe president

In de Filipijnen zijn maandag de presidentsverkiezingen begonnen.

Vijf kandidaten doen mee aan de verkiezingen om de zittende president Benigno Aquino op te volgen in het land dat zo'n honderd miljoen inwoners telt.

De belangrijkste kandidaat is de uitgesproken burgemeester van Davao, Rodrigo Duterte (sociaaldemocraten), die de peilingen leidt met 33 procent. Zijn naaste belagers zijn de oud-minister van Binnenlandse Zaken, Mar Roxas (liberalen) en senator Grace Poe (onafhankelijk), die beiden 20 procent van de kiezers worden toegedicht.

In oktober vorig jaar hadden maar liefst 130 mensen zich als kandidaat laten registreren voor de opvolging van Aquino.

Bekijk de stembusgang

Serieuze kanshebbers

De kiesraad heeft daaruit de meest serieuze kanshebbers gekozen. Naast een president, worden ook de vicepresident, driehonderd volksvertegenwoordigers en zo'n achttienduizend lokale overheidsfunctionarissen gekozen.

Aquino waarschuwde tijdens een campagne van Roxas voor een mogelijke aanstelling van Duterte: "We moeten onthouden hoe Hitler aan de macht kwam", aldus de huidige president. "Als je toelaat hoe je medemens wordt onderdrukt, zal je binnenkort ook zelf onderdrukt worden."

Duterte liet zijn ongenoegen weten over de uitspraak en noemde de president een "hoerenzoon". De uitgesproken Duterte wil indien hij wordt verkozen de Senaat in het land ontbinden, de grondwet herschrijven en zichzelf een doorslaggevende rol geven indien wetgevers zijn regelgeving belemmeren.

Lees meer over:
Tip de redactie