Onrust in Belgische gevangenis door stakingen personeel

In een Antwerpse gevangenis is het zondagavond onrustig geweest na eerdere ongeregeldheden in een andere gevangenis.

Zondagavond wilden tientallen gedetineerden in de Antwerpse gevangenis aan de Begijnenstraat niet naar hun cel terugkeren.

De politie werd om bijstand gevraagd en heeft onder meer met pepperspray de rust vrij snel weten te herstellen.

De politie laat weten alleen pepperspray ingezet te hebben op het onderlichaam van een aantal gedetineerden om ze terug in hun cel te krijgen. Een tiental gevangenen ging vrijwillig terug, nadat de politie met ze in gesprek was gegaan.

Zaterdagavond kwamen in Merksplas ongeveer tweehonderd gedetineerden in opstand. Het Bijzondere Bijstandsteam en de federale politie moesten eraan te pas komen om de gemoederen te bedaren en de situatie onder controle te krijgen.

Overplaatsen

Daarop besloten de autoriteiten om zo'n honderd gevangenen over te plaatsen naar andere gevangenissen.

Het is onduidelijk of er onder de gevangenen die in Antwerpen in opstand kwamen gedetineerden zaten die dezelfde dag vanuit Merksplas waren overgeplaatst. Ook de reden voor het protest van zondag is nog niet duidelijk.

België zet sinds zondag het leger in om gevangenbewaarders bij te staan. Voorlopig gaat het om 180 man.

Het personeel van gevangenissen in Wallonië staakt al twee weken. De bewaking en verzorging van de gedetineerden lijdt daaronder, schrijft de Vlaamse krant De Morgen op gezag van bronnen bij de Belgische regering

Respijt

De regering heeft de versterking van militairen gestuurd om minister van Justitie Koen Geens wat respijt te geven om tot overeenstemming te komen met de vakbonden.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie