Canadese autoriteiten zijn voor het eerst optimistisch sinds vorige week bosbranden uitbraken in de de provincie Alberta.

Lichte regen en wat koeler weer hebben ervoor gezorgd dat de vuurzee minder hard is gegroeid dan gevreesd. Ook zijn de branden verschoven uit de richting van Fort McMurray. Alle 88.000 inwoners van dit oliestadje moesten hun huizen gedwongen verlaten vanwege de branden.

Slechts enkele tientallen nieuwe hectares gingen zondag in vlammen op, waar de autoriteiten vreesden voor een veel grotere opmars van de brand naar onder meer de naastgelegen provincie Saskatchewan.

"Het is zeker een postieve ontwikkeling", zegt een brandweerwoordvoerder. "We zijn uiteraard erg blij dat we het vuur beter onder controle hebben kunnen houden dan verwacht. Dit is goed weer voor brandbestrijding, we kunnen er nu echt grip op krijgen", zei hij.

"Moeder Natuur is de brandweer te hulp gekomen. De natuurbrand is haast tot staan gebracht", meldt de premier van de provincie Alberta, Rachel Notley, op haar Facebookpagina.

Bekijk de laatste beelden van de brandbestrijding

Canada krijgt langzaam grip op bosbranden Alberta
Canada krijgt langzaam grip op bosbranden Alberta

Teerzand

Fort McMurray ligt in het hart van het Canadese teerzandgebied, waar olie wordt gewonnen. Hoewel het gevaar minder groot is geworden, blijft het nog te gevaarlijk om Fort McMurray in te gaan.

Duizenden geëvacueerden slapen in nabijgelegen dorpen en het ziet er niet naar uit dat zij snel kunnen terugkeren naar hun woonstad, zelfs als hun huizen onbeschadigd zijn. In de stad zijn gasleidingen dichtgedraaid, het stroomnet is beschadigd en het water is ondrinkbaar.

Gebied bosbranden