Canada plant meer evacuaties terwijl bosbrand door woedt

De enorme bosbrand in de Canadese provincie Alberta breidt zich nog steeds uit. De lokale overheid bereidt een nieuwe evacuatieronde van bewoners uit het gebied voor.

Het vuur dwong eerder al de 80.000 bewoners van Fort McMurray een veilig heenkomen te zoeken.

Het bestrijden van het vuur wordt enorm bemoeilijkt door het droge, hete weer dat nog steeds aanhoudt in de regio. Naar verwachting blijft deze situatie, met temperaturen rond de 28 graden, nog een aantal dagen zo.

Rachel Notley, premier van Alberta, zegt zaterdag dat het gebied dat in brand staat, zo'n 156,000 hectare, waarschijnlijk wordt verdubbeld. 

Een deel van de inwoners van Fort McMurray heeft al een veiliger heenkomen gezocht. Maar een deel van de bewoners is in de buurt gebleven, in de hoop dat het vuur snel onder controle zou zijn.

Video: brand trekt waarschijnlijk naar noordoosten

Verlaten stad

Nu dit niet het geval blijkt, bereidt de politie een nieuwe reeks evacuaties voor naar onderdak buiten het potentiële bereik van het vuur.

De politie speurt in de verlaten stad en treft nog steeds mensen aan die zich hebben verborgen, inwoners maar ook dieven voor wie de uitgestorven stad een paradijs is.

Woonwijken

In Fort McMurray zijn de afgelopen dagen al meerdere woonwijken aan de vlammen ten prooi gevallen. De overheid heeft de noodtoestand uitgeroepen in het gebied.

De oorzaak van de brand is nog niet zeker. Het vuur is ontstaan in een bosgebied bij de stad. De oliewinning vlakbij Fort McMurray is stilgelegd. Experts schatten de schade door het vuur nu al op omgerekend 6 miljard euro.

Lees meer over:
Tip de redactie