Kwart miljoen Polen de straat op tegen conservatieve regering

Zo'n 250.000 demonstranten zijn in Polen zaterdag de straat opgegaan om hun onvrede kenbaar te maken over de conservatieve regering en hun steun aan Europa uit te spreken.

Het is vermoedelijk de grootste demonstratie in Warschau sinds de val van het communisme in 1989. Het enorme protest kwam voort uit een jaarlijkse pro-Europa-demonstratie die zaterdag op de agenda stond.

De demonstranten zijn bang dat de conservatieve regering de vrijheden van de Poolse overheid beperkt. De honderdduizenden deelnemers hekelden onder meer de stappen die de regering heeft gezet om de macht van het Grondwettelijk Hof in te perken.

Deze inperking van de rechterlijke macht in Polen baart ook Brussel zorgen. In Polen regeert de PIS-partij, die sinds de herfst de absolute macht in handen heeft. 

Video: een impressie van de demonstratie

Tv-kanalen

De conservatieve regering heeft in het parlement wetsvoorstellen ingediend voor de hervorming van het constitutionele hof. In de praktijk zou dat kunnen betekenen dat de regering niet meer gecontroleerd kan worden.

Een tweede omstreden wet geeft de overheid onvoorwaardelijk de mogelijkheid in te grijpen bij de grote tv-kanalen als zij daar de noodzaak toe ziet. Critici zien dit als een inperking van de persvrijheid.

Lech Walesa

Vanwege het aannemen van de mediawet hebben diverse kopstukken van de Poolse televisie ontslag genomen. De Europese Commissie heeft Polen gewaarschuwd voor uitholling van de rechtsstaat. 

Er waren de afgelopen maanden al vaker protesten in Polen tegen de conservatieve regering, maar zoveel mensen als zaterdag kwamen nog niet op been. Ook de Poolse oud-president en Nobelprijswinnaar Lech Walesa riep al op tot nieuwe verkiezingen in zijn land. 

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie