Bask krijgt 92 jaar cel voor plan om voormalige koning Juan Carlos te doden

De Bask Eneko Gogeaskoetxea Arronategui (49) is door de rechter in Spanje veroordeeld tot een gevangenisstraf van 92 jaar omdat hij in 1997 als lid van de ETA het plan had koning Juan Carlos te vermoorden. 

Dat had moeten gebeuren tijdens de opening van het Guggenheim Museum in Bilbao.

Arronategui wilde samen met een ander lid van de Baskische afscheidingsbeweging granaten naar de vorst werpen. De politie kwam het plan op het spoor toen het tweetal, vermomd als tuinmannen, vijf dagen voor de opening bij het museum wapens probeerde te verstoppen in plantenpotten.

Tijdens het vuurgevecht dat ontstond, schoot Gogeaskoetxea een agent dood. Hij wist te ontsnappen en werd pas in 2011 in de Engelse universiteitsstad Cambridge gearresteerd. Hij leefde daar volgens The Guardian onder een valse identiteit maar werd herkend door een Spanjaard. Zijn maat was al in 1997 aangehouden.

De ETA wordt beschuldigd van de dood van achthonderd mensen in zijn poging een onafhankelijk Baskenland in Noord-Spanje af te dwingen. In 2011 verklaarde de ETA dat het de gewelddadigheden had beëindigd.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie