Een speciale Braziliaanse senaatscommissie wil dat president Dilma Rousseff zich voor de rechter moet verantwoorden voor het breken van financiële wetten. Hiermee is een afzettingsprocedure weer een stap dichterbij gekomen.

Rousseff op haar beurt liet vrijdag nogmaals weten dat zij niet van plan is haar positie zomaar op te geven. Zij stelde eerder het slachtoffer te zijn van seksime.

De kans dat zij haar zin krijgt lijkt echter klein; een ruime meerderheid van de Brazilianen wil dat zij zo snel mogelijk het presidentschap neerlegt vanwege haar rol in een groot corruptieschandaal.

De Braziliaanse senaat stemt woensdag over het voorstel van de commissie, maar de verwachting is dat het plan om haar aan te klagen unaniem wordt aangenomen. Als dit het geval is, moet Rousseff gedurende het proces zeker enkele maanden het ambt neerleggen. Haar vicepresident, Michel Temer, vervangt haar dan.

Video: Vergadering parlement over afzetten Rousseff

Chaotische vergadering Braziliaans parlement over afzetting president Rousseff
Chaotische vergadering Braziliaans parlement over afzetting president Rousseff

Corruptieonderzoek

De hoogste aanklager van Brazilië heeft het hooggerechtshof vorige week gevraagd om toestemming voor een onderzoek naar president Rousseff wegens het belemmeren van een groot corruptieonderzoek tegen staatsoliebedrijf Petrobras.

Eerder werd bekend dat de aanklager een onderzoek wil naar oud-president Luiz Inácio Lula da Silva. Die wordt verdacht van betrokkenheid bij een corruptieschandaal rond Petrobras. Het schandaal veroorzaakte een crisis in de Braziliaanse politiek die al maanden voortduurt.

Verkiezingscampagnes

Het staatsbedrijf Petrobas is volgens aanklagers naar schatting voor 2 miljard dollar (ruim 1,7 miljard euro) gedupeerd. Het geld zou deels zijn gebruikt om verkiezingscampagnes te financieren van belangrijke politici.

Tot dusver zijn al diverse politici en topmedewerkers van Petrobras opgepakt. Een aantal is bereid te getuigen tegen andere verdachten.