De Turkse president Tayyip Erdogan heeft vrijdag uitgehaald naar de Europese Unie. Erdogan hekelt het verzoek aan Turkije om de antiterreurwetgeving aan te passen om de beoogde visumregeling te kunnen treffen, terwijl het land te maken heeft met vele aanvallen. 

"Wij kiezen onze eigen weg en jullie ook", zei Erdogan vrijdag in een speech die live op televisie werd uitgezonden. Zijn reactie zal de zorgen vergroten over het akkoord met Turkije om visumvrij reizen toe te laten.

Die maatregel is onderdeel van de onlangs met Turkije gemaakte afspraken om de vluchtelingencrisis te kunnen bestrijden. De Europese Commissie oordeelt dat Turkije aan 65 van de 72 voorwaarden heeft voldaan.

Er staan nog vijf belangrijke kwesties open: het land moet de strijd tegen corruptie opvoeren, beter samenwerken met Europol, en zijn wetten rondom databescherming en terrorismebestrijding in lijn brengen met Europese standaarden. Ook krijgt het land tot het eind van het jaar om te werken aan verbetering van biometrische paspoorten.

Gevaar

Met het vertrek van premier Ahmet Davutoglu - die steeds vaker botste met Erdogan en later deze maand opstapt - en de uitspraken van Erdogan van vrijdag lijkt het vluchtelingenakkoord met Turkije gevaar te lopen. Davutoglu was degene die het akkoord uitonderhandelde met de Europese leiders.

De Turkse toezegging om Syrische vluchtelingen die de oversteek naar Griekenland maken terug te nemen, zou de premier hebben gedaan zonder Erdogan voldoende te raadplegen.

De Turkse minister van EU-zaken zei donderdag al dat Turkije alles heeft gedaan wat het kan. ''Het is niet mogelijk de wetgeving en regels over terrorisme te wijzigen terwijl ons land zich in een intense strijd tegen diverse terreurorganisaties bevindt'', zei Volkan Bozkir. De minister benadrukte dat Turkije al enkele Europese verzoeken heeft ingewilligd. ''We kunnen ons niet de luxe veroorloven verdere wijzigingen door te voeren.''