Twee Mexicaanse toeristen en de familie van een andere omgekomen toerist uit Mexico hebben overeenstemming bereikt over compensatie nadat ze per ongeluk werden aangevallen door Egyptische militairen en politieagenten in september 2015.

Dat vertelt advocaat Mahmoud Mohamed Hamdy aan NU.nl. Hamdy fungeerde als tussenpersoon tussen de twee Mexicaanse advocaten en de Egyptische Federatie van Toerisme, een semi-autonome overheidsorganisatie die optrad namens de Egyptisch overheid. 

Het akkoord is getekend door de familie van een van de omgekomen toeristen en door twee toeristen die zwaargewond raakten bij het incident. Over het bedrag dat zal worden uitgekeerd kan Hamdy geen uitspraken doen. 

De rest van getroffenen twijfelt nog over het aanbod. Volgens Hamdy komt dat omdat ze niet zeker weten of ze daadwerkelijk geld krijgen, maar hij denkt dat ook zij binnenkort akkoord zullen gaan.

Militanten

In de nacht van 13 op 14 september 2015 kwamen twaalf mensen om het leven in de woestijn toen een groep Mexicaanse toeristen en hun Egyptische begeleiders werden aangevallen door het Egyptische leger en de politie. Zij waren op zoek naar militanten en openden het vuur toen ze de jeeps van de toeristen zagen.

Hamdy zegt dat uit onderzoek is gebleken dat het konvooi in een verboden gebied terecht was gekomen. Daarnaast leken de jeeps exact op de jeeps die ook door de terroristen worden gebruikt.