De Schotse Nationale Partij (SNP) heeft volgens de eerste resultaten van de parlementsverkiezingen flink gewonnen. Ze staan nu op 58 zetels van de 129, maar dat kan nog groeien omdat nog niet alle stemmen binnen zijn.

Volgens de BBC is Labour de grote verliezer met voorlopig elf zetels. Zij hadden er 37. De Conservatieven staan op 15 zetels, gevolgd door de Groenen.

Partijleider van de SNP, Nicola Sturgeon, spreekt van een historische overwinning. Het is de derde keer op rij dat de SNP de meeste stemmen behaalt. De SNP is een groot voorstander van de onafhankelijkheid van Schotland en zei in maart hier een nieuwe campagne voor te gaan starten.

Waarschijnlijk haalt de partij niet genoeg zetels om de meerderheid te verkijgen in het Schotse parlement.

Plaatsvervangend Labour-leider Tom Watson sprak van een ''gemengd beeld'' voor Labour. Jeremy Corbyn's Labour-partij houdt stand in belangrijke gemeenten in Engeland maar verliest wel zetels.

Burgemeester Londen

De Britten gingen donderdag naar de stembus om nieuwe decentrale overheden te kiezen in Schotland en Wales, meer dan 2700 gemeenteraadsleden en een nieuwe burgemeester van Londen.

Met bijna twee derde van de stemmen geteld, blijkt er weinig te veranderen in Engeland. In Schotland verliest Labour 9 procent en ook in Wales verliest deze partij wat terrein.

In Londen gooit de 45-jarige moslim Sadiq Khan hoge ogen voor het burgemeesterschap. Hij neemt het op tegen de 41-jarige Conservatief Zac Goldsmith, een zoon van een miljardair. De winnaar zal Boris Johnson opvolgen, die acht jaar lang eerste burger was van de stad met 8,6 miljoen inwoners.

Johnson wordt gezien als kanshebber om David Cameron op te volgen als partijleider en premier.

De resultaten voor het burgemeesterschap van Londen en voor het Noord-Ierse parlement worden pas later op vrijdag verwacht.