De autoriteiten in Canada hebben op meer evacuaties aangedrongen in verband met de nog steeds groeiende bosbrand bij de plaats Fort McMurray, centraal gelegen in de provincie Alberta. 

Nadat eerst meer dan 80.000 inwoners uit de stad moesten vertrekken, moeten nu ook mensen uit plaatsen in de bosrijke buurt vluchten voor het vuur.

De natuurbrand woedt al dagen en de vlammen beslaan meer dan 85.000 hectare. Inmiddels zouden zo’n 25.000 mensen zijn geëvacueerd.

De brandweer probeert het vuur met alle macht onder controle te krijgen. Meer dan 1.000 brandweermannen en 145 helikopters proberen de 49 verschillende branden die nog woeden te blussen.

Video: Bosbranden vertienvoudigd

Notley

Rachel Notley, premier van Alberta, sprak donderdagavond op een persconferentie uit dat de evacuatie nog lang zal duren. "We weten dat het geen kwestie van dagen is. Fort McMurray is nog lang niet veilig."

Minister-president Justin Trudeau omschrijft de evacuatie als de grootste in de geschiedenis van Alberta en uit zijn zorg. "Huizen zijn verwoest en hele wijken zijn in vlammen opgegaan. De beelden die we hebben gezien van vluchtende auto's die langs een grote vuurzee rijden, zijn ronduit angstaanjagend."

Er zijn geen meldingen van gewonden. Door de brand worden ook oliewininstallaties bedreigd. De olieproductie in het gebied ligt stil. Die is goed voor ongeveer 16 procent van de Canadese productie.

Zeker drie woonwijken van Fort McMurray zijn voor een groot deel verwoest. De hoop is gevestigd op een omslag in het weer. Er lijkt koeler weer met regen op komst.

Teerzandgronden

De brand werd afgelopen zondag ontdekt ten zuidwesten van Ford McMurray. Dinsdag laaide het vuur ineens op en trok het richting de buitenwijken van de stad.

Waarschijnlijk zorgde aantrekkende wind en de hoge temperatuur (30 graden) ervoor dat de branden zo konden escaleren. Ook kent Alberta een veel drogere periode dan normaal is voor de tijd van het jaar.

Vorig jaar mei leidde bosbranden ook tot evacuaties in het gebied. Honderden werknemers moesten toen de teerzandgronden verlaten. De productie van olie daalde daardoor met 9 procent.

Inmiddels hebben verzekeringsexperts becijferd dat de schade door de enorme brand op kan lopen tot omgerekend zo'n 6 miljard euro. De brand zou daarmee verreweg de duurste natuurramp in Canada ooit zijn.