De buitenwereld heeft in principe niets te vrezen van Rusland, maar de grootmacht kan bedreigingen niet over zijn kant laten gaan en zal zijn belangen dus beschermen. 

Dat heeft het Kremlin donderdag laten weten als reactie op het NAVO-verhaal dat de geallieerde strijdkrachten versterking behoeven in Europa, met name in Polen en de Baltische landen.

"We hebben bij herhaling gezegd dat een herrijzend Rusland voor niemand een bedreiging vormt," zei Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov tijdens een persconferentie. "Maar Rusland kan geen acties negeren die de nationale belangen kunnen schaden. Die zullen we verdedigen, waar nodig."

De Russische regering kondigde aan drie nieuwe pantserdivisies te stationeren, met in totaal ten minste 15.000 militairen maar mogelijk zelfs 60.000, aan de grenzen in het westen en zuiden. Voorzitter van de Defensiecommissie Viktor Oserov sprak van een verplaatsing van al bestaande troepen. Dat is volgens de internationale regels legitiem.

De NAVO beslist tijdens een top in Warschau op 8 en 9 juli over het belegeren van extra eenheden in Estland, Letland, Litouwen en Polen. De Amerikaanse minister van Defensie Ash Carter kondigde deze week tijdens een bezoek aan Duitsland aan "onze bondgenoten te zullen verdedigen".