De Canadese provincie Alberta heeft woensdag de noodtoestand afgekondigd vanwege hevige bosbranden in het gebied. Het oliestadje Fort McMurray wordt in zijn voortbestaan bedreigd. De kans is aanwezig dat een groot deel ervan verloren gaat.

Tienduizenden Canadezen hebben hun huizen verlaten. Alle 88.000 inwoners van Fort McMurray sloegen dinsdag op de vlucht toen het vuur de buitenwijken van de stad bereikte. Volgens de provincie hebben de bosbranden potentie om de duurste natuurramp ooit te worden in Canada.

De verplichte evacuatie van Fort McMurray, de grootste die Alberta ooit gekend heeft, verliep soms chaotisch, maar in de stad vielen geen slachtoffers. Wel vielen er doden na een fataal ongeluk op de snelweg.

De brandweer doet "Herculeaanse pogingen" om de stad te redden, zoals de rampenbestrijding het formuleerde, maar slaagde er woensdag niet in om verdere uitbreiding te voorkomen. Ongeveer 1.600 gebouwen werden in de as gelegd.

Vluchten

Alle vluchten van en naar de luchthaven van Fort McMurray zijn geannuleerd. De luchtmacht van het Canadese leger staat paraat mocht dat nodig zijn, kondigde minister-president Justin Trudeau aan.

Het Rode Kruis zegt dat de geëvacueerden vooral vragen om eten en water. Mensen op Twitter proberen een helpende hand toe te steken door eten, drinken en opvang aan te bieden.

Tijdens het tumult zijn dinsdag in een evacuatiecentrum twee baby's geboren.

Angstig

Doordat bewoners de stad vanwege de branden alleen aan de noordkant van de stad konden verlaten, liepen snelwegen al snel vol. De burgemeester maande iedereen kalm te blijven en rustig naar een veilige bestemming te rijden.

Mensen die noodgedwongen moesten vertrekken, beleefden angstige momenten. "Het was vreselijk", vertelde een vrouw tegen de publieke omroep CBC.

Ze vergeleek de situatie met een drukke avondspits. "Maar dan omgeven door vlammen. Je ziet bijna niets en je wilt niet je raam opendoen, want dan krijg je geen adem meer."

Video: Evacuaties door bosbrand Canada

Teerzand

Fort McMurray ligt in het hart van de Canadese teerzandgronden, een belangrijk gebied voor olie- en gaswinning. Vooralsnog is het gebied nog niet ten prooi gevallen aan het vuur. Toch hebben oliebedrijven het werk stilgelegd, vooral omdat hun werknemers uit de omgeving zijn vertrokken. Pijpleidingen zijn uit voorzorg afgesloten.

De brand werd afgelopen zondag ontdekt ten zuidwesten van Ford McMurray. Dinsdag laaide het vuur ineens op en trok het richting de buitenwijken van de stad. Waarschijnlijk zorgde aantrekkende wind en de hoge temperatuur (30 graden) ervoor dat de branden zo konden escaleren. Ook kent Alberta een veel drogere periode dan normaal is voor de tijd van het jaar.

Vorig jaar mei leidde bosbranden ook tot evacuaties in het gebied. Honderden werknemers moesten toen de teerzandgronden verlaten. De productie van olie daalde daardoor met 9 procent.