De omstreden 'wc-wet' die onlangs werd aangenomen in de Amerikaanse staat North Carolina is strijdig met de zogenoemde Civil Rights Act. 

Daar heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie het staatsbestuur woensdag voor gewaarschuwd, meldt de Charlotte Observer.

De omstreden 'HB2-wet' ontneemt homoseksuelen, lesbiennes en transgenders het recht om juridische stappen te ondernemen als zij op de werkvloer worden achtergesteld of gepest. Daarnaast verplicht de nieuwe wet transgenders gebruik te maken van het openbare toilet voor het geslacht dat in hun paspoort staat.

Volgens het ministerie schendt North Carolina daarmee het deel van de Civil Rights Act dat discriminatie op basis van sekse verbiedt. Het ministerie heeft de staat, die door Republikeinen wordt bestiert, tot maandag de tijd gegeven om te beloven de wet niet uit te voeren.

Burgerrechtenbeweging

De Civil Rights Act uit 1964 was de bekroning op de burgerrechtenbeweging van de vorige eeuw. De wet verbiedt discriminatie op basis van ras, huidskleur, religie, sekse of afkomst.

De grootste stad van North Carolina, Charlotte, nam in februari een verordening aan om de rechten van homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders in openbare ruimtes te beschermen. De omstreden wc-wet blokkeerde deze lokale verordening.

Bruce Springsteen

Veel politici, artiesten en bedrijven keerden zich de afgelopen weken tegen North Carolina vanwege de wet. Zo besloten Deutsche Bank, het farmaceutische bedrijf Braeburn en verloningsbedrijf Paypal af te zien van grote nieuwe investeringen in North Carolina.

Onder meer Bruce Springsteen zegde een concert af uit protest. De pornosite xHamster weigert nog beelden door te geven in de staat zolang de wet van kracht is.

Barack Obama

Ook president Barack Obama wil dat de omstreden wet wordt afgeschaft. Hij noemde de wet onlangs verkeerd. "Ik snap dat mensen een andere mening hebben op bepaalde gebieden, en dat respecteer ik", stelde de president.

"Maar gelijke rechten gelden voor ieder mens, ongeacht welke seksuele oriëntatie zij hebben. Niemand mag om die reden anders behandeld worden. En deze lokale wetten zijn niet in overeenstemming met de consensus op dit gebied in ons land."

De gouverneur van North Carolina paste de wet onlangs al aan, nadat de nieuwe maatregel tot veel kritiek had geleid. Maar hij weigerde tot nu toe de wet in zijn geheel terug te trekken. Bedrijven mogen voortaan zelf bepalen wie welk toilet gebruikt, maar in overheidsgebouwen geldt de wc-verplichting voor transgenders nog wel.