Een grote bosbrand in de Canadese provincie Alberta heeft dinsdagmiddag (lokale tijd) geleid tot verplichte evacuaties.

Bijna alle 80.000 inwoners van Fort McMurray kregen het verzoek om hun huizen te verlaten toen het vuur zich in rap tempo verspreidde. Het is de grootste evacuatie die Alberta ooit gekend heeft, liet de premier van de provincie weten. Er zijn geen doden of gewonden gevallen.

Een aantal huizen en woonwagens is in vlammen opgegaan, meldt CBC News.

In het gebied liggen veel teerzandgronden die gebruikt worden voor het winnen van olie. De burgemeester van de regio heeft mensen opgedragen om naar de kampen te rijden waar werknemers wonen die in deze open mijnen werken.

De kampen bieden volgens de provinciebestuurder plaats aan zesduizend mensen. "We hebben nog meer opvangplekken nodig, maar daar wordt aan gewerkt", zei ze.

Video: Evacuaties door bosbrand Canada

Noordkant

Doordat bewoners de stad vanwege de branden alleen aan de noordkant van de stad konden verlaten, onstonden er veel files. De burgemeester maande iedereen kalm te blijven en rustig naar een veilige bestemming te rijden.

De luchthaven van Fort McMurray heeft reguliere vluchten geannuleerd en er is een luchtbrug ingesteld om inwoners uit het gebied te krijgen.

Escaleren

De brand werd afgelopen zondag ontdekt ten zuidwesten van Ford McMurray. Dinsdag laaide het vuur ineens op en trok het richting de buitenwijken van de stad. Waarschijnlijk zorgde aantrekkende wind en de hoge temperatuur (30 graden) ervoor dat de branden zo konden escaleren. Ook kent Alberta een veel drogere periode dan normaal is voor de tijd van het jaar. 

De autoriteiten verwachten dat de branden woensdag nog intenser zullen zijn dan dinsdag.