Als de Syrische president Bashar-al Assad geen wapenstilstand toelaat in Aleppo, zullen er duidelijke gevolgen zijn, heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry dinsdag gezegd.

"Dat betekent het einde van het staakt-het-vuren op dit moment, en dan begint de oorlog weer. Ik denk niet dat Rusland dat wil", aldus Kerry.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov zei eerder op dinsdag dat Rusland begonnen is aan een samenwerking met de Verenigde Naties en de Verenigde Staten om Aleppo in "de kalme zone" te krijgen, meldt BBCDamascus en Latakia behoren al sinds zaterdag tot dit gebied waar een rustperiode geldt.

Een eenzijdig staakt-het-vuren van het Syrische leger zou zich "tijdens de komende uren" uit kunnen breiden naar Aleppo, aldus Lavrov.

Geduld

Kerry vraagt dinsdag ook geduld van iedereen zodat autoriteiten zich kunnen richten op de wapenstilstand in de stad. Ook laat hij weten dat honderdduizenden Syriërs de afgelopen tijd geen toegang hebben gehad tot de humanitaire hulp die ze beloofd werd door de Verenigde Naties.

Toch heeft de minister nog vertrouwen in een wapenstilstand. "Als er de komende maanden niets verandert, zullen we het heel anders moeten aanpakken", aldus Kerry. "Het is fysiek onmogelijk voor Assad om een veilig gebied te creëren als er onopgeloste kwesties in de oorlog zijn."

De VN houdt woensdag een spoedvergadering over de situatie in Aleppo.

In de afgelopen tien dagen zijn er meer dan 250 doden gevallen in Aleppo en kwamen onder meer ziekenhuizen onder vuur te liggen. 

Duidelijkheid

Kerry zei maandag al te hopen op snelle duidelijkheid over het herstel van een landelijke wapenstilstand in Syrië en dat hij met Rusland had afgesproken dat er dan strenger toezicht op te houden.

"Beide partijen, de oppositie en het regime, hebben bijgedragen aan deze chaos, en we werken de komende uren intens om te proberen het staken van de vijandelijkheden te herstellen", vertelde Kerry aan verslaggevers in Genève na gesprekken.