De NAVO overweegt om roterend vier bataljons in Estland, Letland, Litouwen en Polen in te zetten. Het doel is om Rusland hiermee af te schrikken.

Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie Ash Carter maandag gezegd. De landen, die allen grenzen aan Rusland, hebben de NAVO gevraagd om hen te beschermen tegen het agressieve gedrag van hun buurland.

Estland, Letland en Litouwen, ook wel de Baltische staten genoemd, werden in 2004 lid van de NAVO. Sinds de annexatie van De Krim twee jaar geleden zien zij Rusland als een bedreiging.

Carter, die momenteel in Duitsland is, laat weten dat het één van de opties is die binnen de NAVO wordt besproken. Hij zegt ook dat hij verder niet vooruit wil lopen op die gesprekken.

Het gaat volgens The Wall Street Journal waarschijnlijk om een troepenmacht van ongeveer vierduizend militairen, afkomstig uit de Verenigde Staten en de andere bondgenoten van de NAVO.

Reactiemacht

Carter liet eerder al doorschemeren dat waarschijnlijk tot duizend man gelegerd worden in Polen, Bulgarije, Roemenië en de drie Baltische staten. De VS besloten al hun defensiebudget voor Europa te verviervoudigen, waarbij extra mankracht en tanks naar Oost-Europa worden gedirigeerd.

De NAVO besloot in februari om haar vooruitgeschoven eenheden in het oosten van Europa te versterken. Een snelle reactiemacht van 40.000 man, gevechtsvliegtuigen en marineschepen zou paraat staan om snel uit te rukken als dat nodig is.

"Dit moet duidelijk maken dat een aanval tegen een bondgenoot een aanval op allen is", zo lichtte NAVO-chef Jens Stoltenberg de afschrikkende maatregelen toen toe.