De speciale VN-gezant voor Syrië heeft maandag een dringend beroep gedaan op de Verenigde Staten en Rusland om te proberen het staakt-het-vuren in Syrië te redden nu de gevechten in veel gebieden weer zijn opgelaaid.

Syrië-bemiddelaar Staffan de Mistura kwam met zijn verklaring na een ontmoeting met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en de Saudische minister van Buitenlandse Zaken Adel al-Jubeir in Genève. Dinsdag vliegt hij naar Moskou voor besprekingen met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov.

"Er kan geen vooruitgang zijn in het politieke proces, tenzij we dringend tastbare vooruitgang zien op de grond voor het Syrische volk", zei hij.

Kerry zei maandag te hopen op snelle duidelijkheid over het herstel van een landelijke wapenstilstand in Syrië en dat hij met Rusland had afgesproken dat er dan strenger toezicht op te houden. "Beide partijen, de oppositie en het regime, hebben bijgedragen aan deze chaos, en we werken de komende uren intens om te proberen het staken van de vijandelijkheden te herstellen", vertelde Kerry aan verslaggevers in Genève na gesprekken met De Mistura.