In en rond de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn maandag drie aanslagen gepleegd. Zeker 25 mensen kwamen daarbij om, zeiden bronnen bij de politie en medische diensten.

De grootste explosie vond plaats in Saydiya, een district in het zuiden van Bagdad. Een autobom maakte hier 22 dodelijke slachtoffers. Zeker dertig mensen raakten gewond. Onder de slachtoffers zijn sjiitische pelgrims die op bedevaart waren naar het heiligdom van imam Moussa al-Kadhim, een achterkleinzoon van de profeet Mohammed.

In Tarmiya, een stadje 25 kilometer ten noorden van Bagdad, kwamen twee mensen om toen een bermbom ontplofte. Eenzelfde soort explosief kostte in Khalisa, even ten zuiden van de hoofdstad, aan één persoon het leven.

Afgelopen weekeinde kwamen in Irak bij twee aanslagen door Islamitische Staat ook al tientallen mensen om het leven. De terreurbeweging pleegt geregeld aanslagen in Irak.

De nieuwe aanslagen raken het land dat midden in een ernstige politieke crisis zit. Dit weekeinde bestormden volgelingen van de sjiitische prediker Muqtada al-Sadr de veiligheidszone rond het parlement in Bagdad. Zij eisten hervormingen en een hardere strijd tegen de wijdverbreide corruptie.