In Istanbul zijn zondag rellen uitgebroken rond de viering van de Dag van de Arbeid. De politie was massaal aanwezig en gebruikte waterkanonnen en traangas om te voorkomen dat demonstranten het Taksimplein bereikten.

Een 57-jarige man werd in de buurt van het Taksimplein aangereden door een politiewagen met waterkanon en bezweek later aan zijn verwondingen. De man werd geraakt toen hij een straat overstak in de wijk Beyoğlu, meldt de Turkse krant Hurriyet.

De politie zette zondag zo'n 15.000 mensen in om de controle over Istanbul te behouden. Het Taksimplein was tot 1977 het centrum van de 1 meiviering.

In dat jaar vielen tientallen doden tijdens demonstraties en werd de viering op het plein verboden. Eind jaren negentig ging het plein weer open, maar de autoriteiten sloten het in 2013 weer voor de viering.

Frankrijk

Ook in Frankrijk kwam het tot verschillende confrontaties tussen betogers en de politie, die daarbij traangas heeft gebruikt. Achttien mensen werden opgepakt. In Parijs raakten een betoger en een politieagent lichtgewond.

Geschat wordt dat er in totaal 84.000 mensen op de been waren voor de 1 mei-viering, die grotendeels gemoedelijk verliep. Toch moest de oproerpolitie onder meer optreden op de de Place de la République, die 's avonds met traangas de menigte uiteendreef. Ook eerder op de dag werd traangas gebruikt.

Al een maand lang is de Place de la République het centrum van demonstraties. Actievoerders protesteren tegen de nieuwe Franse arbeidswetgeving. Die maakt het voor werkgevers onder andere mogelijk flexibeler werktijden in te voeren en mensen makkelijker te ontslaan.

Rellen Duitsland

In het Duitse Plauen zijn bij confrontaties tussen aanhangers van rechts en links en de politie diverse gewonden gevallen. Volgens de politie waren zo'n duizend deelnemers voor de twee betogingen ter ere van 1 mei naar de plaats in de deelstaat Saksen in het oosten van Duitsland gekomen.

De politie had grote moeite om de twee groepen uit elkaar te houden. Zowel rechtse als linkse betogers gingen op de vuist met de politie. Die gebruikte waterkanonnen om de groepen uiteen te drijven.

Video: Rellen op de Dag van de Arbeid in Istanbul