Ook al is het klimaatfenomeen El Niño over zijn hoogtepunt heen, er dreigt hongersnood voor 42 miljoen Afrikanen. Door extreme droogte zijn er grote water- en voedseltekorten in verschillende Afrikaanse landen.

Volgens het Rode Kruis, die de noodklok luidt voor deze "stille ramp", zijn vooral landen in het oosten en zuiden van Afrika zwaar getroffen door de sterkste El Niño tot nu toe.

De hulporganisatie heeft maandag gironummer 7244 geopend.

"Het noorden van Afrika kampt al langer met problemen, maar nu verslechtert de situatie in het zuiden van het continent dusdanig dat er dringend hulp nodig is", laat een woordvoerder van de hulporganisatie weten tegenover NU.nl.

Een miljoen kinderen hebben inmiddels extra medische hulp nodig vanwege uitdroging of ondervoeding. In Zimbabwe, Swaziland en Malawi is inmiddels de noodtoestand uitgeroepen, maar ook in Somalië, Sudan en Kenia heeft het uitblijven van regen ervoor gezorgd dat oogsten mislukten en meer dan twintig miljoen mensen kampen met de onzekerheid waar hun voedsel vandaan te halen.

Ethiopië beleeft bovendien de ergste droogte in vijftig jaar, tien miljoen mensen hebben voedselhulp nodig en zes miljoen mensen zijn verstoken van schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen.

Video: Wat is El Niño precies?

Wat is El Niño?
Wat is El Niño?

Hongersnood

"Met deze ontwikkelingen kan er in Afrika een grote hongersnood uitbreken en om die voor te zijn moeten we nu in grijpen", aldus het Rode Kruis.

Naast noodhulp is het ook noodzakelijk dat onder meer waterputten en irrigatiesystemen worden hersteld en droogte bestendige zaden worden uitgedeeld, om ook te zorgen dat er nieuwe oogsten worden geproduceerd. "Nu eten mensen de zaden op omdat ze zelf niets te eten hebben, maar in mei moet er gezaaid worden dus is het van belang dat er dan iets te zaaien valt."

Ongewoon

El Niño is een tijdelijke verandering van de zeetemperatuur in delen van de Stille Oceaan. Hierdoor wordt de temperatuur wereldwijd beïnvloed. Het natuurfenomeen komt eens in de drie tot zeven jaar voor.

De huidige extreme droogte is in sommige Afrikaanse landen tijdens is ondanks El Niño vrij ongewoon. Normaal gesproken brengt het weerfenomeen droogte met zich mee in het zuiden van Afrika, maar beleeft het oosten van het continent vaak een natter seizoen, stelde Linda Hirons, wetenschapper van het Nationaal Centrum voor Atmosferische Wetenschap eerder al tegenover The Guardian.

Dat is nu in Ethiopië niet het geval. Het VN-agentschap Wereld Meteorologische Organisatie concludeerde eerder dat sommige delen van de Stille Oceaan vorig jaar 2 graden hoger waren dan het gemiddelde, waardoor El Niño extremer tot uiting kwam dan normaal.