Na de bestorming van het Iraakse parlement zaterdag door een woedende menigte, hebben de demonstranten zich een dag later uit het huis van afgevaardigden teruggetrokken. 

Honderden aanhangers van de sjiitische prediker Muqtada al-Sadr verzamelden zich zondag op een centraal plein in de streng beveiligde 'Green Zone' in Bagdad en zetten hun protest voor hervormingen daar voort.

De sjiitische premier Haidar al-Abadi bezocht het parlementsgebouw om een beeld van de situatie te krijgen. Vanuit zijn kantoor over Twitter verspreide foto's toonden gebroken glas en beschadigde tafels in de vergaderzaal.

Duizenden aanhangers van Al-Sadr bestormden zaterdag de zogeheten 'Green Zone'. Het is een gebied van ongeveer 10 vierkante kilometer in het centrum van Bagdad, de hoofdstad van Irak. In het gebied ligt onder meer de Amerikaanse ambassade en het Irakese parlementsgebouw. Het gebied wordt streng bewaakt en is afgezet met prikkeldraad.

Betogers

De betogers staan al weken bij de hekken van de Green Zone. Haider al-Abadi, een Iraaks politicus, wil een aantal ministers vervangen door technocraten om corruptie tegen te gaan. Politieke partijen willen deze verandering voorkomen. 

Eigenlijk zou het Iraakse parlement zaterdag stemmen over de benoeming van enkele ministers. Die stemming is enkele weken uitgesteld.

Video: Betogers weg uit Iraaks parlement