De rechts-populistische partij Alternatieve für Deutschland (AfD) schuift de 74-jarige Albrecht Glaser naar voren als kandidaat voor het presidentschap. Partijleider Frauke Petry zei dat zaterdag op het AfD-congres in Stuttgart.

Duitsland kiest in 2017 een nieuw staatshoofd. Het presidentschap is in Duitsland vooral een ceremoniële functie.

Glaser is nu vicevoorzitter van AfP. Op het partijcongres zei Glaser dat ex-moslims wat hem betreft politiek asiel in Duitsland kunnen krijgen. ''Wie zich van de islam afkeert, riskeert een bedreiging met de dood'', aldus Glaser.

Voor het begin van het partijcongres kwam het tot schermutselingen tussen demonstranten en de politie. Ongeveer vierhonderd betogers zijn in hechtenis genomen. De politie sprak van gewelddadige linksautonomen, die met ijzeren staven en houten latten op het partijcongres waren afgekomen.

De politie sprak van meerdere honderden gewelddadige linksautonomen, die met ijzeren staven en houten latten op het partijcongres waren afgekomen. Ze probeerden een parkeergarage te blokkeren en staken autobanden in brand, zei een politiewoordvoerder. Volgens een ooggetuige heeft de politie pepperspray gebruikt.

De politie heeft meer dan duizend man ingezet om confrontaties tussen AfD-leden en linkse demonstranten te voorkomen.