De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry gaat op 1 mei naar Genève om daar de Saudische en Jordaanse ministers van Buitenlandse Zaken te spreken over het staakt-het-vuren in Syrië.

De wapenstilstand in het land wordt geruime tijd met voeten getreden. Zo bevechten de oppositie en het regeringsleger van president Bashar al-Assad en gaat de strijd tegen Islamitische Staat ondertussen gewoon door.

"In alle gesprekken zal Kerry kijken naar de inspanningen voor het staakt-het-vuren in Syrië, en in hoeverre de Syrische overheid zich houdt aan de afspraken om de humanitaire noodhulp toe te laten en inspanningen doet voor een soepele overgang naar een nieuwe regering", aldus woordvoerder John Kirby in een verklaring.

In Genève worden de onderhandelingsgesprekken gevoerd. Dit zijn de derde vredesbesprekingen in een oorlog die al ruim vijf jaar duurt.

Aleppo

Kerry heeft het einde van het geweld in de Syrische stad Aleppo de hoogste prioriteit. Dat zei hij zaterdag in een telefoongesprek met VN-gezant Staffan de Mistura en de Syrische oppositieleider Riyad Farid Hijab van het Hoge Onderhandelingscomité (HNC).

Kerry benadrukt dat er wordt gewerkt aan "speciale acties" om het oplaaiende geweld te verminderen. Ook wil hij dat de Russen de Syrische regering van president Bashar al-Assad onder druk zetten om te stoppen met luchtaanvallen in Aleppo.

Vrijdagnacht

Aan het begin van de nacht van vrijdag op zaterdag ging een "regime van stilte" voor de hoofdstad Damascus en de provincie Latakia in Syrië waarover Rusland en de VS het vrijdag eens waren geworden. De wapenstilstand geldt niet voor Aleppo. De term werd eerder gebruikt voor een staakt-het-vuren in Oekraïne.

Volgens het Russische ministerie van Defensie is het sindsdien rustig gebleven onder andere ten oosten van hoofdstad Damascus en in het noorden van de kustprovincie Latakia. In die provincie was wel sprake van "provocaties" van militanten.