Irak heeft zaterdag de noodtoestand voor Bagdad afgekondigd. Het ministerie van Binnenlandse Zaken lieten weten dat dit besluit is genomen na de bestorming eerder op de dag van de zogeheten 'Green Zone' in de hoofdstad.

De poorten naar de stad zijn gesloten. 

De demonstranten scandeerden leuzen als "De lafaards rennen weg", verwijzend naar de wetgevers die het parlement hebben verlaten. Politie probeerde nieuwe betogers te stoppen door traangas te gebruiken en in de lucht te schieten. 

De betogers zijn volgers van de radicale Iraakse geestelijke Moqtada al-Sadr en bestormden het gebouw omdat ze ontevreden waren over het uitblijven van een stemming over de herziening van de regering. 

Rond 19.00 uur liet de Iraakse premier weten dat de situatie in de stad weer onder controle was.

Streng bewaakt 

De 'Green Zone' is een gebied van ongeveer 10 vierkante kilometer in het centrum van Bagdad, de hoofdstad van Irak. In het gebied ligt onder meer de Amerikaanse ambassade en het Irakese parlementsgebouw. Het gebied wordt streng bewaakt en is afgezet met prikkeldraad.

Of er bij de demonstratie gewonden zijn gevallen, is nog niet duidelijk.

Verandering

De betogers staan al weken bij de hekken van de 'Green Zone'. Haider al-Abadi, een Iraaks politicus, wil een aantal ministers vervangen door technocraten om corruptie tegen te gaan. Politieke partijen willen deze verandering voorkomen. 

Eigenlijk zou het Iraakse parlement zaterdag stemmen over de benoeming van enkele ministers. Die stemming is enkele weken uitgesteld.

Bekijk beelden van de demonstratie: