In Nairobi National Park, net buiten de Keniaanse hoofdstad, is zaterdagmiddag een recordhoeveelheid aan ivoor en hoorns van neushoorns verbrand. Kenia probeert met de ivoorverbranding aan te tonen dat het voorop gaat in de strijd tegen stroperij.

President Uhuru Kenyatta was zaterdagmiddag aanwezig in het Nairobi National Park, waar de ivoorverbranding plaatsvond. 

Kenyatta stelde in een toespraak voorafgaand aan de ivoorverbranding dat het Keniaanse erfgoed - olifanten en neushoorns - tegen geen prijs verkocht mag worden. De verbranding begon rond 16.30 uur (Nederlandse tijd).

Omdat Nairobi sinds vrijdagmiddag wordt geteisterd door noodweer, werden tienduizenden liters benzine gebruikt om het natte ivoor in brand te zetten. In totaal werd zaterdag voor het oog van Afrikaanse leiders en internationale media 105 ton ivoor en 1,5 ton hoorn verbrand.

Stroperij is wereldwijd nog altijd een probleem van enorme omvang. Niet eerder werd er wereldwijd zoveel gestroopt als in 2015. Via een complex netwerk van criminele organisaties wordt ivoor en neushoornhoorn op grote schaal vanuit Afrika naar Aziatische landen getransporteerd.

Bekijk beelden van de ivoorverbranding:

Kenia verbrandt recordhoeveelheid ivoor
Kenia verbrandt recordhoeveelheid ivoor

Goud

China geldt daarbij als een belangrijke bestemming voor het ivoor en de meeste hoorns van neushoorns eindigen in Viëtnam. Een kilo hoorn van de neushoorn is daar op de zwarte markt meer waard dan een kilo goud. 

Per dag worden wereldwijd ongeveer honderd olifanten gestroopt en alleen al in Zuid-Afrika zijn in het afgelopen jaar 1.175 neushoorns gedood. Via DNA-tracking is bepaald dat de door conflict verscheurde Centraal-Afrikaanse Republiek en Tanzania koploper zijn wat betreft de stroperij van olifanten.

Patrouilles

NU.nl ging de afgelopen dagen op uitnodiging van het Wereld Natuur Fonds (WNF) mee op patrouilles van de Keniaanse natuurbescherming en rangers van een Maasai-gemeenschap die zelf een gebied in het beroemde natuurreservaat Maasai Mara beheert. 

Kenia pakt stroperij hard aan, met celstraffen van enkele jaren tot levenslang voor het doden van een olifant, en in Maasai Mara is het aantal patrouilles in de laatste jaren opgevoerd. Daardoor groeit de olifantenpopulatie nu in dit gebied.

Volgens de Keniaanse autoriteiten nam het aantal door stropers gedode olifanten en neushoorns in drie jaar tijd met tachtig procent af. In 2015 werden in Kenia volgens officiële cijfers 96 olifanten gedood - in 2012 waren dat er nog 384.

Gebied veiligstellen

Derrick Meegesh, een Maasai die leiding geeft aan een groep rangers in een Maasai-gemeenschap in Maasai Mara, stelt dat in zijn gebied vier jaar geleden voor het laatst een olifant werd gedood. Zijn mannen en vrouwen patrouilleren twee keer per dag, voornamelijk te voet, in een gebied dat zo groot is als de stad Utrecht. De gemeenschap helpt Meegesh en zijn team door verdachte situaties te melden. 

"Het is niet gemakkelijk geweest", stelt Meegesh, "maar door samenwerking tussen onze gemeenschap, de regering, natuurbescherming en WNF kan ik nu met vertrouwen zeggen dat de toekomst van olifanten er hier rooskleurig uitziet. We gaan meer gebied veiligstellen voor de olifant."

De Keniaanse overheid geeft steeds meer gemeenschappen de controle over hun eigen natuurgebied. In Kenia zijn er nu 140 gemeenschappen zoals die van Meegesh.

Video: Patrouilleren in natuurreservaat

NU.nl bij natuurbescherming Kenia in aanloop naar ivoorverbranding
NU.nl bij natuurbescherming Kenia in aanloop naar ivoorverbranding