De hervormingsgezinden rond president Hassan Rohani hebben ook de tweede ronde van de parlementsverkiezingen in Iran gewonnen. Dit melden diverse media in het land zaterdag.

De coalitie van hervormers en gematigde conservatieven, die zich de 'Lijst van Hoop' noemt, kreeg 60 procent van de stemmen. De conservatieve hardliners wonnen 30 procent van de stemmen en 10 procent ging naar onafhankelijke kandidaten.

Daarmee heeft de pro-Rohani-coalitie het succes van de eerste verkiezingsronde in februari voortgezet. Bij de tweede ronde waren 68 nog resterende zetels te verdelen van de in totaal 290 parlementszetels.

Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat de hervormers een absolute meerderheid halen in het parlement. Bij de eerste ronde in februari haalde de gevestigde orde van conservatieve geestelijken 110 zetels binnen. Kandidaten van het politieke midden en hervormingsgezinden waren goed voor ruim 90 zetels. Een aanzienlijke winst voor Rohani's bondgenoten, die daarmee een eind maakten aan de conservatieve dominantie in het parlement.

Een opsteker voor Rohani was ook dat in Teheran zijn medestanders in de eerste ronde van de verkiezingen al alle dertig zetels hadden gewonnen. De officiële resultaten worden zaterdagavond door het Iraanse ministerie van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt.